Zorgminister Hugo de Jonge kondigde op 7 april aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid omtrent het coronavirus kan ondersteunen.

Vervanging onderzoek GGD’s 

Een van de twee apps die het kabinet wil inzetten geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen om uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Op die manier kunnen de apps het contactonderzoek van de GGD’s overnemen.

“De inzet van tracking-, tracing- en gezondheidsapps is zeer ingrijpend. Belangrijk is daarom dat kritisch gekeken wordt naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps, alsook de sociaalmaatschappelijke en juridische impact”, schrijven de wetenschappers. De groep stelt dat de apps een precedent zullen scheppen voor “toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën”.

Schijnveiligheid

De wetenschappers pleiten er voor deskundigen op gebieden als recht, sociale wetenschappen en ethiek te betrekken bij het besluit de apps wel of niet te gaan gebruiken. Ze vinden dat er gewaakt moet worden voor ineffectiviteit en onbetrouwbaarheid van de apps, omdat die in zulke gevallen voor schijnveiligheid en daarmee een groter risico op besmettingen kunnen zorgen.

Nederland is niet het enige land dat met een app coronagevallen wil herleiden. In veel andere landen werd al iets vergelijkbaars ontwikkeld. Richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie moeten de ontwikkeling van die apps in goede banen leiden.Source link