© Getty

Er is grote bezorgdheid in de VS over cijfers waaruit blijkt dat gekleurde Amerikanen veel vaker sterven aan Covid-19 dan andere groepen. President Trump heeft zich er ook over uitgelaten en wil weten hoe dat komt.

In Chicago is 30 procent van de bevolking zwart, maar van alle mensen die sterven na een coronabesmetting is volgens de burgemeester 70 procent zwart. Vergelijkbare cijfers komen uit de zuidelijke staat Louisiana. En in New York City heeft een latino bewoner twee keer zoveel kans heeft om ziek te worden dan een witte bewoner.

Achterstandspositie

Correspondent Erik Mouthaan dook in de cijfers en bezocht een van New Yorks meest getroffen wijken om daar met minderheden te spreken. Zijn conclusie: “Er zijn enorm veel verschillende redenen waarom deze ziekte harder aankomt bij minderheden. Het heeft veel te maken met hun achterstandspositie in de maatschappij en met het feit dat deze mensen meer worden blootgesteld aan risico’s.”

Zwarten en latino’s zijn de armste groepen in de VS. Een flink aantal van hen heeft geen zorgverzekering, ook is de kwaliteit van de zorg in hun wijk minder. Het is geen toeval dat het ziekenhuis in de stadsdeel Elmhurst in Queens als eerste de toestroom niet aankon: dat is een onderbemand en ondergefinancierd ziekenhuis in een grotendeels gekleurde wijk.

Genen en armoede

Daarnaast hebben minderheden vaker onderliggende gezondheidsproblemen. Dat ligt voor een deel in hun genen (zo hebben zwarte mensen veel meer kans op sikkelcelziekte, die de gevolgen van Covid-19 verergert) en voor een deel in generatie-lange armoede. Ook zijn er in die groepen veel meer mensen met obesitas en we zien dat te dikke mensen sneller ziek worden: hun longen hebben het al zwaarder en dan komt Covid-19 daar nog overheen. Mensen in arme wijken hebben vaker klachten over hun luchtwegen omdat daar ook meer fabrieken staan en de overheid minder let op uitstoot.

Bekijk hier de sterftepercentages:

© Aangeboden door RTL Nieuws

Afro-Amerikanen en latino’s wonen in bovenmatige getallen in de grote steden, die zwaarder zijn getroffen dan het platteland. Daarnaast hebben ze mindere woonomstandigheden dan witte mensen in diezelfde steden. Ze wonen met meer mensen dicht op elkaar, dus jezelf isoleren als je ziek bent, is onmogelijk: er is gewoon geen afstand. Ze leven ook vaak in ‘multigenerationele’ huishoudens, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld oma inwoont bij het gezin. Als de kleinkinderen gewoon buiten spelen, kunnen ze haar makkelijker besmetten.

Risicovolle tripjes

Wie arm is, kan niet in één keer voor drie weken boodschappen doen, daar heeft hij of zij het geld niet voor. Dus maken die mensen vaker risicovolle tripjes naar de supermarkt. Maar Mouthaan ziet één reden als belangrijkste: “Zwarten en latino’s hebben vaker een beroep dat ‘essentieel’ is verklaard. Ga maar na; de buschauffeurs, de caissières, de schoonmakers, zelfs de verpleegkundigen: in de grote steden van de VS zijn dat bijna altijd mensen van kleur.”

“Veel van die mensen hebben niet de luxe om thuis vanachter een laptop te werken. Zij moeten werken in omgevingen waar ze het gevaar lopen besmet te raken.” Bij het gemeentelijke vervoersbedrijf van New York alleen al zijn 50 personeelsleden gestorven aan Covid-19. En supermarkten beginnen nu ook te horen dat personeel ziek wordt.

Buurtwerker Jose Tejada van de Dominico American Society in Queens vertelt tegen zegt tegen RTL Nieuws: “Al die factoren hangen met elkaar samen. En daar komt ook nog eens bij dat sommige mensen in de wijk het niet zo serieus nemen. Zij worden misschien ook niet goed bereikt door de gemeente, wat ook aan een taaldrempel kan liggen.”

Etniciteit bijhouden

Niet elke staat houdt de etnische achtergrond van de Corona-slachtoffer bij, maar activisten vragen daar nu alsnog om, zodat een beter beeld kan worden geschetst van de impact op niet-witte Amerikanen.Source link