Van Iersel, getrouwd en moeder van een zoontje van 2,5 jaar oud, is hoofdkostwinner. Sponsoren als DELA, TEAMKPN Sportfonds en TUI zorgen dat Van Iersel en haar volleypartner Joy Stubbe de hele wereld kunnen overvliegen om te trainen en aan wedstrijden mee te doen.

“Maar voor het eigen inkomen zijn we echt afhankelijk van toernooien en het prijzengeld”, vertelt Van Iersel. “Als toernooien wegvallen, valt voor ons een jaarinkomen weg.”

Hoe verdient een sporter geld?

Er zijn simpel gezegd twee soorten topsporters. Aan de ene kant heb je sporters die in dienst zijn van een club of team, zoals bijvoorbeeld voetballers en wielrenners. Zij krijgen als werknemer een salaris en kunnen daar bovenop nog geld verdienen via eigen sponsors. Deze sporters lopen, nu de sport stilligt, het risico dat ze ontslagen worden of dat contracten niet worden verlengd.

Aan de andere kant zijn er sporters die als een soort freelancer hun sport beoefenen, zoals tennissers, dressuurruiters en dus ook beachvolleyers. Zij hebben meerdere manieren om geld te verdienen, zoals start-, en prijzengelden, sponsors, het geven van clinics of het stipendium. 

Dat is een soort uitkering, die ze kunnen krijgen via sportkoepel NOC-NSF. Dat gaat, afhankelijk van de leeftijd, om maximaal 2500 euro per maand.

Topsport is geen vetpot

Wie denkt bij topsport aan salarissen zoals Max Verstappen en Lionel Messi ze verdienen heeft het mis. Van alle sporters met een topsportstatus gaf vorig jaar 28 procent aan te leven van een minimum inkomen. Het gaat dan om ongeveer 15.000 euro. 40 procent zegt beneden modaal te verdienen. Slechts 8 procent verdient naar eigen zeggen bovenmodaal.

Niet zo gek dus dat net iets meer dan de helft van al de topsporters naast de sport nog werkt, studeert of onderneemt.

Groot verschil in sponsorinkomsten

Nu de inkomsten uit de sport opdrogen, zijn die sponsors juist des te belangrijker, ziet sportmarketeer Bob van Oosterhout. Ruim een vijfde van alle topsporters vult zijn of haar inkomen aan met sponsorgelden, blijkt uit onderzoek. Maar de verschillen tussen die sponsorinkomsten zijn groot, zegt Van Oosterhout.

De grote, bekende Olympische namen kunnen ‘commerciële bedragen uit de markt halen die soms tussen de 100.000 en 200.000 euro of nog hoger liggen’. Dat zijn individuele sporters die veelvuldig voorbij komen in reclameblokken op televisie. “Maar dat is het topje van de ijsberg.”

“Het merendeel van de sporters kan met pijn en moeite tussen de 5000 en 15.000 euro per jaar bij elkaar halen.” Het gaat dan bijvoorbeeld om bevriende ondernemers uit dezelfde woonplaats. “Een heel groot gedeelte van die sponsors zijn mkb’ers. Mijn verwachting is dat daar de klappen gaan vallen.”

‘Sporter is opportunistisch’

Hoewel sporters hun inkomen zien wegvallen, krijgt de sportersvakbond nog relatief weinig meldingen van sporters in de problemen. Waarschijnlijk omdat ze denken dat deze situatie van korte duur is.

Directeur Adam Bakker vindt dat een opportunistische gedachte. Hij denkt dat de coronacrisis juist voor financiële problemen op de lange termijn gaat zorgen, omdat sponsors afhaken.

Bakker roept sporters en sportbonden dan ook om zich te melden bij de vakbond, zodat die het probleem beter kan aankaarten bij de politiek. “Moet er niet een noodvoorziening komen vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC-NSF, zodat er extra geld naar de sporters gaat”, vraagt sportjurist van de vakbond Hetteke Frima zich af.

Lastig trainen

Voor Van Iersel is trainen lastiger dan ooit. In de eigen tuin probeert ze met krachttraining iets van haar vorm op peil te houden. Maar volleyen zit er niet meer in. “Alle faciliteiten zijn dicht en je mag niet meer in groepjes van meer dan drie bij elkaar komen”, vertelt Van Iersel.

Dan wordt beachvolley, twee tegen twee, lastig. “Dit kan nog maanden duren. Het is niet te doen om op hetzelfde niveau te blijven. Je gaat sowieso achteruit.”Source link