© ANP
Het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel.

De Europese Commissie heeft een reeks richtlijnen opgesteld die de privacy in corona-apps moeten waarborgen. Met de apps worden uitbraken van het coronavirus in kaart gebracht, maar critici vrezen dat dit ten koste van hun privacy gaat.

Meerdere Europese landen hebben inmiddels een corona-app. Door te zien waar gebruikers zijn geweest, moet duidelijk worden waar wellicht virushaarden te vinden zijn. Ook moeten apps mensen waarschuwen die mogelijk met een besmette patiënt in aanraking zijn geweest. Iedere app wordt echter individueel ontwikkeld, waardoor er geen sprake is van een algemene leidraad.

De nieuwe richtlijnen kunnen daar verandering in brengen. Het document beschrijft hoe apps bijvoorbeeld moeten voorkomen dat de locatiedata wordt misbruikt om gebruikersprofielen te maken en zo individuele Europeanen te identificeren. 

Ook zou worden gekeken hoe de Europese apps overheidsmaatregelen in de betreffende landen kunnen toepassen. Informatie moet bovendien worden gedeeld met gezondheidsorganisaties die zich tegen de epidemie inzetten. Dit alles moet binnen de Europese privacywet worden gedaan. Daarnaast zouden appmakers beloven alle data te verwijderen zodra het coronavirus onder controle is gebracht. Europese privacywaakhond EDPS pleitte eerder deze week al voor zo’n aanpak.

Niet verplicht

De richtlijnen zijn een voorstel voor Europese landen: niemand is verplicht om ze op te volgen, maar het wordt wel geadviseerd om dit te doen. Landen kunnen dus in theorie alsnog een app maken die deze suggesties niet opvolgt, mits deze niet in strijd is met de Europese privacywet.

In Nederland wordt op het moment ook gekeken naar een mogelijke app om coronagevallen mee te detecteren. Het is nog niet duidelijk hoe die app de privacy van gebruikers waarborgt en of de Europese richtlijnen worden gehanteerd. Minister de Jonge van Volksgezondheid stelt dat privacy op de eerste plaatst staat, critici maken zich toch zorgen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video’sSource link